Stazama bijelog zlata – istražimo puteve soli u Dalmaciji

Istraživanje puteva soli doživljajem specifičnoga krajolika glavnih postaja hrvatskih solana. Upoznavanje lokalnih gastrospecijaliteta u kojima je sol jedan od glavnih sastojaka uz kušanje vina iz slanijeg podneblja.

Salt-production-Ston
Source: archive Solana Ston

Solane i sol su tijekom povijesti uvelike utjecale na razvoj gospodarstva Hrvatske, koja je upravo trgovinom solju bila jedno od trgovačkih središta ove regije. Danas se u solanama u Ninu, na Pagu i u Stonu sol još uvijek proizvodi na tradicionalan, prirodan i ekološki način – sinergijom Jadranskog mora, dalmatinskog sunca i vjetra te vrijednih ljudskih ruku. Stoga i ne čudi da je produkt vrhunska sol specifičnog okusa, koja opušta i liječi.

Salt production Ston
Source: archive Solana Ston

Začinite svoj život nezaboravnim iskustvom! Krenite slanim cestama Dalmacije i otkrijte koje sve tajne krije „bijelo zlato“. Saznajte i isprobajte kako se u solanama bere sol već stoljećima. Iskusite lokalne gastronomske specijalitete i vina kojima sol iz zemlje i zraka definira specifičan okus. Pogledajte kako je izgledala postaja za trgovinu solju Slanica i saznajte što sve nudi Muzej soli.

city-of-dubrovnik

Aranžman je moguće realizirati u trajanju od 8 dana. Okvirni program aktivnosti obuhvaća:

1. dan: Dolazak u Dubrovnik

2. dan: Razgled Dubrovnika (UNESCO)

3. dan: Izlet Ston, berba soli ili obilazak solane (ovisno o sezoni), degustacija lokalnih specijaliteta, obilazak farme kamenica

4. dan: Dolazak u Split (UNESCO), razgled Dioklecijanove palače, degustacija lokalnih proizvoda i ulja

5. dan: Izlet Omiš, vožnja kanjonom rijeke Cetine (zaštićeni krajolik), obilazak Kaštil Slanice – trgovišta solju iz 16. stoljeća, danas zaštićenog spomenika kulture i vrhunskoga restorana, ručak na temu „jela stine, Cetine i mora“

6. dan: Posjet NP Krka, dolazak u Zadar, razgled grada, posjet Muzeju antičkog stakla

7. dan: Izlet Nin, posjet Muzeju soli i obilazak solane uza stručno vođenje, degustacija proizvoda od ninske soli

8. dan: Odlazak.

croatian-tourist-agency
You will visit:  DUBROVNIK  ·  SPLIT  ·  OMIŠ  ·  STON  ·  NIN  ·  NP KRKA  ·  ZADAR

Aranžman se može realizirati tijekom cijele godine za grupe od 2 do 150 osoba . |  Smještaj 3*, 4* i 5* moguć je u hotelu i privatnom smještaju.  |  Prijevoz je moguć u organizaciji agencije.  |  Stručno vođenje moguće je na engleskom jeziku (a na upit i na drugim jezicima).  Svi navedeni podaci su okvirni i nisu obvezujući pa molimo da nam se obratite za izradu konačne ponude.

Other OMNIVIA multi-day programs: