Omiš – more, rijeka i stijena

Pogled na gradić Omiš, smješten na ulazu u grandiozni kanjon rijeke Cetine je poput dramatične scene iz fantastičnog filma. Ništa manje nije nevjerojatna ni njegova prošlost prepuna tragova antičkog mjesta Oneum, od kojeg je narastao današnji grad, uzbudljivih priča o običajima poljičkoga kraja te legendi o omiškim gusarima i njihovoj 300-godišnjoj vladavini.

Danas bi u te priče sigurno bilo teško povjerovati kada toj povijesti ne bi svjedočilo bogato nasljeđe koje Omišani i dalje vrijedno njeguju. Tako se s očuvanih tvrđava Mirabela i Fortica može vidjeti kako je to bilo promatrati okolicu budnim okom gusara ili na drugoj strani Cetine posjetiti područje Poljičke Rebublike koja je istovremenno cvala kao uređeno demokratsko društvo, dok se u tradicionalnim restoranima Radmanove mlinice i Kaštil Slanica na obali rijeke i danas mogu doživjeti autentični okusi ovoga kraja.

Osim po gusarima, Omiš je poznat i kao izvorište klape, a capella višeglasnog pjevanja karakterističnog za Dalmaciju i zaštićenog UNESCO-om. Za razliku od nekih starih običaja koji se danas mogu vidjeti samo u rijetkim prilikama, klapa je u Omišu još uvijek i te kako prisutna – harmonično pjevanje klapskih pjevača može se čuti na ulicama grada, u konobama i na Festivalu dalmatinskih klapa Omiš koji se održava već pola stoljeća.

Omiš je jedinstveno središte raznolikosti i kontrasta koji ga čine doista posebnom destinacijom. U ovome malom gradu na obali Jadrana gotovo da možete uživati u svemu što vam srce poželi, bilo da ste avanturistički ili više opušten tip. Kanjon rijeke Cetine, zaštićeni krajolik iznimno bogate flore i faune, pruža brojne prilike za aktivan odmor poput hikinga, bicikliranja, raftinga, kajakinga, ziplinea i slobodnog penjanja,

dok su brojne pješčane i šljunčane plaže kristalno čistog mora odlično mjesto za opuštanje uz ritmičan šum valova. No bez obzira na to koliko će dinamičan dan biti, vjerujemo da će svakome goditi navečer se opustiti uz čašu vina stare autohtone dalmatinske sorte pribidrag koja je donedavno u Hrvatskoj bila gotovo zaboravljena, ali u svijetu je poprilično poznata kao – zinfandel.

Omiš top 10

U Omišu biste trebali doživjeti i vidjeti:

Zaštićeni krajolik kanjona rijeke Cetine

Pogled s tvrđava Mirabela i Fortica

Okuse tradicionalnih jela stine, Cetine i mora u restoranima Radmanove mlinice i Kaštil Slanica

Degustaciju vinske sorte pribidrag, u svijetu poznatu kao zinfandel

Zanimljivu povijest Poljičke Republike i okus poljičkog soparnika

Bitku s omiškim gusarima

Pjevanje s klapom i multimedijalnu izložbu Dalmatinskih klapa

Natpis s Kuće sretnog čovjeka

Šetnju kilometarskim stazama uz rijeku I more

Avanturu u kanjonu rijeke Cetine

Više iz centralne Dalmacije

Split

.

Najveći dalmatinski grad Split prava je slika i prilika života u Dalmaciji – energija i ritam mediteranskog temperamenta osjeća se na kamenim ulicama ispunjenim kafićima, restoranima i buticima.

Dalmatinska

zagora

Nerazvikana Dalmatinska zagora, veličanstvene prirode i bogatoga kulturološkog nasljeđa, je nebrušeni dijamant koji se svijetu tek počeo predstavljati. Otkrivanje svih njezinih blaga i ljepota je osobito i nezaboravno životno iskustvo.

Dalmatinski

otoci

Hrvatska je zemlja tisuću otoka, a 74 ih je smješteno baš u Srednjoj Dalmaciji. Gotovo svi su obdareni neporecivim prirodnim ljepotama, a nekoliko njih –naseljenih – ljudska je ruka pretvorila u prave riznice povijesti, kulture i tradicije koje je zadovoljstvo istražiti.

Prijavite se za OMNIVIA newsletter, inspirirajte se ljepotom i emocijama Dalmacije te saznajte novosti među prvima.

explore Dalmatia in every way