RESTORANI

Hrana kao doživljaj

Omiš i Dalmacija dom su izvrsnih autohtonih sorti vina, odličnih domaćih jela i nekih doista impresivnih restorana. Među njih svakako se ubrajaju i Kaštil Slanica i Radmanove mlinice – naša dva vrhunska restorana smještena u povijesna zdanja i očaravajući krajolik kanjona veličanstvene rijeke Cetine.

Kaštil Slanica – dom specijaliteta omiške stine, Cetine i mora

U kanjonu rijeke Cetine, samo 4 kilometra od grada Omiša i mora, nalazi se skrovište u kojem su čuveni omiški gusari nalazili svoje sigurno utočište tijekom tri stoljeća vladavine knezova Kačić. U 16. stoljeću na istom se mjestu gradi postaja za trgovinu prvenstveno solju, zbog čega ono dobiva ime – Slanica.

Danas je kula Slanica zaštićeni spomenik kulture i obiteljski restoran s dvadesetogodišnjom tradicijom; jedinstveno mjesto na kojem se isprepliću romantika i gastronomija. Kao dio višestoljetne povijesti samog kanjona restoran se ističe iznimnim ambijentom i ponudom vezanom uz okruženje i prošlost.

Tako gosti željni uzbuđenja mogu poput omiških gusara uživati u puževima ili žabama, jeguljama i pastrvama iz rijeke Cetine ili u specijalitetima iz mora, dok manje avanturistički raspoložene posjetitelje čekaju tradicionalna jela poput kruha i mesa ispod peke te domaćih fritula i rožate. One koji planiraju vjenčanje iz snova uz obližnji Otok ljubavi čeka svečana atmosfera koja će zasigurno dugo ostati u lijepom sjećanju.

Nagrade i priznanja:

> Prvi član mreže i nositelj oznake „Culinary Heritage Europe“ u Splitsko-dalmatinskoj županiji

> „Simply the Best“, nagrada u kategoriji Ugostiteljski objekti s ponudom tradicijske hrane i pića u ruralnom prostoru, 2016.

> “Suncokret ruralnog turizma”, srebrna povelja u kategoriji Tradicionalna ruralna gastronomija, 2015.

> 14 puta na listi 100 vodećih restorana po izboru Gastronauta

Planirate vjenčanje kao iz snova?
Svečana atmosfera obližnjeg Otoka ljubavi ostat će vam u dugom sjećanju.

„Kaštil Slanica je doživljaj Dalmatinske zagore na deset minuta od mora. Zaljubit ćete se u Cetinu, ugodne ljude i fantastičnu, svježu, tradicionalnu i odlično spremljenu spizu – za svaku preporuku.“

Hrvatska 365 Gourmet

Radmanove mlinice – poput ljetnikovca na čarobnoj rijeci

Iako se mlinice na ovom spoju brzaca i mirnog toka rijeke Cetine spominju još dva stoljeća ranije, pravi procvat doživjele su u 19. stoljeću kada ih je obitelji Radman potpuno obnovila. Radmanove se mlinice otada nisu mnogo promijenile – u bazenu još plivaju pastrve, a tu su i golubarnik, sunčani sat u zabatu kuće i stara platana u perivoju. Stoga ni ne čudi to što se ladanjski duh minulog vremena i danas osjeća u atmosferi koja ih obavija.

Smještene u srcu kanjona rijeke Cetine, 6 kilometara od Omiša i mora, Radmanove su mlinice danas popularno izletište, pansion i restoran u kojem se izvrsni tradicionalni specijaliteti poput jela ispod peke i sa žara, soparnika, kruha ispod peke, pastrva, žaba i jegulja spremaju gostima pred očima. Veličanstvena priroda kanjona idealno je mjesto za ljubitelje avanture, a gostima su na raspolaganju i sportski tereni i dječje igralište uza sami restoran. Tijekom toplih dana može se uživati u kupanju i sunčanju na obližnjoj plaži te miru i odmoru u hladovini visokih platana koje okružuju mlinice.

Awards and recognitions:

> „Simply the Best“ nagrada u kategoriji Objekti ruralnog turizma – izletišta, nagrada za kvalietetu usluge i kreativan pristup razvoju sadržaja turističke ponude lokalne zajenice, 2015.

Ljeto u Radmanovim mlinicama posebno je atraktivno doba kada se odvija i istoimena godišnja manifestacija ispunjena nastupima folklornog ansambla, klapskim večerima te prezentacijama pripreme soparnika.

„Da povedem društvo s kojim sam bio na večeri u dvorcu Versailles na soparnik, kruh ispod peke i bukaru crnog vina u Radmanovim mlinicama, bili bi oduševljeni.“

Rene Bakalović / Okusi Hrvatske

Prijavite se za OMNIVIA newsletter, inspirirajte se ljepotom i emocijama Dalmacije te saznajte novosti među prvima.

explore Dalmatia in every way