Dalmatinski otoci

Hrvatska je zemlja tisuću otoka, a 74 ih je smješteno baš u Srednjoj Dalmaciji. Gotovo svi su obdareni neporecivim prirodnim ljepotama, a nekoliko njih –naseljenih – ljudska je ruka pretvorila u prave riznice povijesti, kulture i tradicije koje je zadovoljstvo istražiti.

Arhipelag Srednje Dalmacije čine otoci čije ljepote i blago zaista vrijedi vidjeti. Izolacija u prošlosti svaki je pretvorila u zaseban mali raj vlastitih običaja i narječja te izvornih enogastronomskih specijaliteta.

Iako je nekada život na otocima bio težak, oduvijek je bio i dobar za zdravlje jer je morski zrak ispunjen solju i mirisom lavande, a svuda uokolo raste samoniklo jestivo i ljekovito bilje. Danas ljudi boravak na otoku vide kao priliku za opuštanje i bijeg od stresa, vrijeme kada mogu uživati u dobrobitima prirode i izvrsne domaće hrane poput slobodno uzgojene janjetine, lokalnog ovčjega sira te odlične plave ribe s bogatim maslinovim uljem i vrhunskim izvornim vinom.

Za najveći srednjodalmatinski otok Brač kažu da je „otok kamena, sunca i mora“. Naime, bijeli brački kamen poznat je u cijelom svijetu i korišten za gradnju mnogih znamenitosti, od kojih je jedna i Bijela kuća u Americi. Sunčanih dana i bistrog mora također ne nedostaje, kao ni na ostalim otocima, no ono čime Brač doista očarava jest njegov raznolik krajolik – od plaže Zlatni rat koja svaki dan pod utjecajem vjetra i valova mijenja oblik, do Vidove gore s koje puca fascinantan pogled, izolirane pustinje Blaca, brojnih romantičnih uvala, mirisnih borovih šuma, starih ribarskih sela, vinograda i maslinika.

Otok Hvar je i sunce izabrao za svoje najdraže mjesto – s prosjekom od čak 2726 sunčanih sati godišnje Hvar nosi titulu „najsunčanijega hrvatskog otoka“. Zelenilom prekrivene planine izmjenjuju se s ljubičastim brežuljcima aromatične lavande, a duž obale kristalno čisto more oplakuje brojne male uvale i prekrasne plaže. Glavni grad Hvar krase ekskluzivni restorani, hoteli i butici te nekoliko klubova za bogat noćni život.

Na drugoj strani otoka je mirniji Stari Grad, najstarije urbano središte u Hrvatskoj, s antičkim starigradskim poljem koje je uvršteno na popis baštine UNESCO-a . Sve ljepote Hvara teško je opisati. Možda je dovoljno još samo reći da je Hvar uvršten na listu 10 najljepših otoka svijeta, kao mjesto koje ima sve što je potrebno za nezaboravan odmor.

Vis je najudaljeniji hrvatski otok, smješten u sredini Jadranskog mora, no put do njega svakako se isplati. Nekada je bio vojna baza kojoj nije bilo moguće pristupiti, a danas ga jednako rado posjećuju i mladi i obitelji, putnici i nautičari. Osim prekrasnih prirodnih plaža, najveća atrakcija Visa je Modra špilja na obližnjam otoku Biševu, iako ni Špilja Medviđa ljepotom puno ne zaostaje.

Top 10 destinacija

Srednjodalmatinski otoci jedni su od najljepših na Mediteranu i za koju god destinaciju se odlučite – nećete požaliti. Evo nekoliko prijedloga za inspiraciju:

Brojne otočke tematske staze

Modra špilja na Biševu

Plaža Zlatni rat u Bolu na Braču

Uvala Stončica na Visu

Kamenolom u Pučišću na Braču

Pustinja Blaca na Braču

Nečujam na Šolti

Starigradsko polje na Hvaru (UNESCO)

Etnoekoselo Dol na Braču

Ribarski muzej u Komiži na Visu

Top 10 preporuka

OMNIVIA će vas rado povesti u otkrivanje čari otoka. Mogli biste:

Biciklirati ili pješačiti jednom od brojnih tematskih staza Brača

Zaplivati u modroj špilji na Biševu

Izležavati se, surfati ili kajtati na Zlatnome ratu

Probati slavnu tortu hrapoćušu

Degustirati vrhunska otočka vina

Izraditi suvenir od bračkoga kamena

Prošetati se poljima lavande

Upoznati otočka maslinova ulja

Upijati tople zrake na najsunčanijem otoku Hvaru

Uživati u okusu gastronomskih specijaliteta otoka.

Više iz centralne Dalmacije

Split

.

Najveći dalmatinski grad Split prava je slika i prilika života u Dalmaciji – energija i ritam mediteranskog temperamenta osjeća se na kamenim ulicama ispunjenim kafićima, restoranima i buticima.

Omiš

.

Pogled na gradić Omiš, smješten na ulazu u grandiozni kanjon rijeke Cetine je poput dramatične scene iz fantastičnog filma. Ništa manje nije nevjerojatna ni njegova prošlost prepuna tragova antičkog mjesta Oneum, od kojeg je narastao današnji grad, uzbudljivih priča o običajima poljičkoga kraja te legendi o omiškim gusarima i njihovoj 300-godišnjoj vladavini.

Dalmatian

zagora

Nerazvikana Dalmatinska zagora, veličanstvene prirode i bogatoga kulturološkog nasljeđa, je nebrušeni dijamant koji se svijetu tek počeo predstavljati. Otkrivanje svih njezinih blaga i ljepota je osobito i nezaboravno životno iskustvo.

Prijavite se za OMNIVIA newsletter, inspirirajte se ljepotom i emocijama Dalmacije te saznajte novosti među prvima.

explore Dalmatia in every way