DESTINACIJE

Srednja Dalmacija

S prirodnim ljepotama koje oduzimaju dah, svjetski poznatom kulturnom baštinom i srdačnim ljudima vedroga duha, Srednja Dalmacija je mjesto prepuno emocija i nadahnuća. Stoga ni ne čudi to što je nazivaju srcem Jadrana.

Srednja Dalmacija je atraktivna i poželjna svjetska destinacija čiji su pogodan položaj i prirodno bogatstvo ljudi zapravo već davno prepoznali – zbog njezina blagog vremena, plodnog tla i brojnih izvora pitke vode počeli su je naseljavati još u kamenom dobu.

Danas ovaj djelić Zemlje obiluje artitektonskim, umjetničkim, kulturnim i gastronomskim blagom proizišlim iz specifičnog spoja netaknute prirode te višestoljetne povijesti i tradicije. Kako ovdašnji stanovnici ono što imaju vole i podijeliti, gosti su uvijek dobrodošli i dobro primljeni. Ponekad su čak i potpuno zavedeni pa ostanu i na kraju postanu – domaćini.

Ugodna atmosfera

U Srednjoj Dalmaciji prevladava blaga mediteranska klima jadranskog tipa sa suhim i vrućim ljetima te blagim i vlažnim zimama. S prosječnih 2700 sunčanih sati godišnje ova regija je jedno od najsunčanijih mjesta u Europi gdje se i usred zime može uživati u blagodatima sunca.

Toplom ugođaju tijekom cijele godine pridonosi i mediteranska vegetacija koja je vazdazelena i buja mirisnim biljem poput ružmarina, lavande, smilja, lovora…

Uz brojne vrste samoniklog aromatičnoga i ljekovitog bilja ovdje odlično uspijeva i raznovrsno uzgojeno voće i povrće, koje lokalno stanovništvo koristi u pripremi tradicionalnih jela. Na ovom područuju prevladava zdrava mediteranska prehrana koja je uvrštena i na popis UNESCO-ove svjetske nematerijalne baštine.

Na zdravlje i raspoloženje pozitivno utječe i more, koje je čisto i bistro te prilično toplo – ljeti čak i do 26 ºC. Sezona kupanja traje od svibnja do listopada, ali kupača ima i tijekom zime – najpoznatiji su vjerojatno oni novogodišnji.

No more pruža odmor za dušu i okrjepu za tijelo tijekom cijele godine, kupali se u njemu ili samo uživali u zraku koji ispunjava. Ljeti u Srednjoj Dalmaciji osvježenje najčešće donosi maestral, umjeren sjeverozapadni vjetar. Zimi je češća bura, vjetar karakterističan za Dalmaciju koji puše iz unutrašnjosti prema moru.

Dobra povezanost

Ova regija je s ostatkom Hrvatske dobro povezana zahvaljujući suvremenoj autocesti s četirima trakama i željeznici, a otoci su s kopnom spojeni trajektnim linijama. U Splitu se nalazi i međunarodna zračna luka. Do drugih atraktivnih destinacija oko regije dolazi se brzo i lako jer nije riječ o velikim udaljenostima – od Splita do Šibenika, Skradina i nacionalnog parka Krka ima samo 90 km, do Zadra i poluotoka Pelješca 200 km, a do Plitvičkih jezera i Dubrovnika 250 km.

Dolazak u Srednju Dalmaciju je čak i ljeti, u srcu sezone, prilično lak. No s druge strane, odlazak je često težak… iz emotivnih razloga.

Split

.

Najveći dalmatinski grad Split prava je slika i prilika života u Dalmaciji – energija i ritam mediteranskog temperamenta osjeća se na kamenim ulicama ispunjenim kafićima, restoranima i buticima.

Omiš

.

Pogled na gradić Omiš, smješten na ulazu u grandiozni kanjon rijeke Cetine je poput dramatične scene iz fantastičnog filma. Ništa manje nije nevjerojatna ni njegova prošlost prepuna tragova antičkog mjesta Oneum, od kojeg je narastao današnji grad, uzbudljivih priča o običajima poljičkoga kraja te legendi o omiškim gusarima i njihovoj 300-godišnjoj vladavini.

Dalmatinska

zagora

Nerazvikana Dalmatinska zagora, veličanstvene prirode i bogatoga kulturološkog nasljeđa, je nebrušeni dijamant koji se svijetu tek počeo predstavljati. Otkrivanje svih njezinih blaga i ljepota je osobito i nezaboravno životno iskustvo.

Dalmatinski

otoci

Hrvatska je zemlja tisuću otoka, a 74 ih je smješteno baš u Srednjoj Dalmaciji. Gotovo svi su obdareni neporecivim prirodnim ljepotama, a nekoliko njih –naseljenih – ljudska je ruka pretvorila u prave riznice povijesti, kulture i tradicije koje je zadovoljstvo istražiti.

Top 10 destinacija

U Srednjoj Dalmaciji ima se doista mnogo toga za vidjeti, no svakako ne biste trebali propustiti:

Posjetiti Split i 1700 godina staru palaču cara Dioklecijana (UNESCO)

Istražiti povijesni grad Trogir (UNESCO)

Omiš, izvorište klape (UNESCO) i dom omiških gusara s impresivnim ulazom u kanjon

Razgledati ostatke antičke Salone i dojmljivu tvrđavu Klis

Vidjeti Modro i Crveno jezero kod Imotskog

Zaplivati u Modroj špilji na otoku Visu

Upoznati se s povješću i vještinom Sinjske alke (UNESCO)

Uživati u netaknutoj prirodi veličanstvenog kanjona rijeke Cetine

Obići starogradsku jezgru grada Hvara

Proći jednom od brojnih tematskih staza najvećeg dalmatinskog otoka Brača.

Top 10 preporuka

OMNIVIA nudi brojne programe za autentični doživljaj Srednje Dalmacije i njezinih destinacija.
Bez obzira na to imate li na raspolaganju samo jedan ili više dana, možete:

Probati dalmatinska vina vrhunskih autohtonih sorti

Uživati u gastronomiji Dalmatinske obale, otoka i Zagore

Poslušati dalmatinsku klapu, višeglasno a capella pjevanje

Upustiti se u avanturu u kanjonu rijeke Cetine

Upoznati se sa slavom i običajima Poljičke Republike i njihovih knezova

Susresti se s gusarima u njihovu starom skrovištu na rijeci Cetini

Brati masline i kušati maslinovo ulje

Probati ispeći kruh ispod peke ili soparnik

Istražiti ljepote i bogatstva Dalmatinske zagore

Upoznati čari srednjodalmatinskih otoka

Brzi podaci
_

Prijavite se za OMNIVIA newsletter, inspirirajte se ljepotom i emocijama Dalmacije te saznajte novosti među prvima.

explore Dalmatia in every way