Split i 1700-godišnja palača

Život Splita započeo je 305. godine, kada je rimski car Dioklecijan sagradio svoju palaču pokraj maloga gradića Spalatuma na obali Jadranskog mora. S vremenom se Spalatum razvijao i prerastao u današnji grad Split, u kojem očuvani ostaci Dioklecijanove palače (zaštićena baština UNESCO-a), isprepleteni s centrom čine povijesnu jezgru grada.

Najveći dalmatinski grad Split prava je slika i prilika života u Dalmaciji – energija i ritam mediteranskog temperamenta osjeća se na kamenim ulicama ispunjenim kafićima, restoranima i buticima. Gradom se tijekom cijele godine odvijaju razne kulturne i sportske aktivnosti, a ljeti se ističe međunarodni festival Splitsko ljeto – jedna od najvećih i najstarijih nacionalnih manifestacija tijekom koje se cijeli grad pretvara u pozornicu.

Sami Splićani svoj grad nazivaju „najlipšim“, ali i “najsportskijim“ gradom na svijetu. Naime, Split je dom nekih od najboljih sportaša svijeta, od osvajača Wimbledona Gorana Ivaniševića do olimpijske pobjednice u plivanju i rekorderke Đurđice Bjedov, NBA košarkaša Tonija Kukoča i Dine Rađe te još mnogih drugih svjetski uspješnih atleta.

Osim što obiluje raznovrsnim gradskim sadržajima, Split ima i vrlo zanimljivu okolicu. S jedne je strane okružen brdima Marjan, Kozjak i Mosor, s druge otocima Šoltom, Bračem i Hvarom, a u blizini je i romanički grad Trogir (također zaštićen UNESCO-om) te legendarni Omiš i kanjon rijeke Cetine. Sve lokacije su relativno blizu i odlično povezane pa ne nedostaje ni prilika za izlete.

Suvremeno-povijesni grad Split posljednjih je godina prepoznat kao jedna od najatraktivnijih svjetskih destinacija. Srećom, grad živi dinamično tijekom cijele godine pa ne morate čekati idealan trenutak da ga posjetite.

Najbolje je što prije!

Split top 10

U Splitu svakako vrijedi vidjeti i doživjeti:

Dioklecijanovu palaču (UNESCO): podrume, Vestibul, Jupiterov hram

Prokurative I Peristil

Katedralu sv. Duje i zvonik na koji se možete popeti

Meštrovićevu galeriju i kip Grgura Ninskog

Antičku Salonu

Pješačenje ili bicikliranje kroz park-šumu Marjan, pogled s vidikovca na grad i palaču

Picigin na Bačvicama

Kavu i splitsku tortu na sunčanoj splitskoj rivi

Atmosferu splitskog pazara i peškarije

Advent u Splitu

Više iz centralne Dalmacije

Omiš

.

Pogled na gradić Omiš, smješten na ulazu u grandiozni kanjon rijeke Cetine je poput dramatične scene iz fantastičnog filma. Ništa manje nije nevjerojatna ni njegova prošlost prepuna tragova antičkog mjesta Oneum, od kojeg je narastao današnji grad, uzbudljivih priča o običajima poljičkoga kraja te legendi o omiškim gusarima i njihovoj 300-godišnjoj vladavini.

Dalmatinska

zagora

Nerazvikana Dalmatinska zagora, veličanstvene prirode i bogatoga kulturološkog nasljeđa, je nebrušeni dijamant koji se svijetu tek počeo predstavljati. Otkrivanje svih njezinih blaga i ljepota je osobito i nezaboravno životno iskustvo.

Dalmatinski

otoci

Hrvatska je zemlja tisuću otoka, a 74 ih je smješteno baš u Srednjoj Dalmaciji. Gotovo svi su obdareni neporecivim prirodnim ljepotama, a nekoliko njih –naseljenih – ljudska je ruka pretvorila u prave riznice povijesti, kulture i tradicije koje je zadovoljstvo istražiti.

Prijavite se za OMNIVIA newsletter, inspirirajte se ljepotom i emocijama Dalmacije te saznajte novosti među prvima.

explore Dalmatia in every way