Dalmatinska zagora

Nerazvikana Dalmatinska zagora, veličanstvene prirode i bogatoga kulturološkog nasljeđa, je nebrušeni dijamant koji se svijetu tek počeo predstavljati. Otkrivanje svih njezinih blaga i ljepota je osobito i nezaboravno životno iskustvo.

Iskonski lijepa i tradicionalnoga duha, stoljećima izolirana Dalmatinska zagora danas mami sve više posjetitelja svojom autentičnom cjelogodišnjom ponudom. Njezine rijeke, planine i špilje te isprepletene biciklističke, planinarske i pješačke staze idealno su mjesto za aktivan odmor pustolova, ali i za one koji samo žele uživati u prekrasnom pogledu, čistome zraku i netaknutoj prirodi.

Plodno tlo zaleđa pogodno je za vinogradarstvo pa ljubitelji vina ovdje mogu iskušati neke od najboljih autohtonih sorti, poput kujundžuše, debita, pinota, maraštine, trnjaka, i plavca malog. A gdje ima vina ima i dobre hrane te je tako Zagora poznata i po brojnim tradicionalnim specijalitetima poput cetinskih jegulja i pastva, žaba, sinjskih arambaša, vrličkih uštipaka te pršuta, soparnika i kruha ispod peke…

Iako se danas svijet s njome tek upoznaje, Dalmatinska zagora ima bogatu prošlost i baštinu. Prijelomnim povijesnim trenucima danas svjedoče kamene utvrde i arheološki ostaci diljem zaleđa, a tradicionalni običaji pomno se njeguju već generacijama. Samo još ovdje možete susresti posljednje europske vitezove koji već 300 godina trče Sinjsku alku, vidjeti jedinstveno nijemo kolo koje se izvodi bez glazbe i čuti najstariju vrstu pjevanja u Hrvatskoj – ojkanje.

Za razliku od sličnih netaknutih destinacija, Dalmatinska je zagora vrlo pristupačna – urbana središta udaljena su samo pola sata vremena, nacionalna autocesta prolazi kroz samu regiju, a u blizini se nalazi i zračna luka. Sve u svemu, doista nema razloga da ovo čarobno mjesto ne posjetite te doživite i sami.

Top 10 destinacija

 Dalmatinskoj zagori svakako vrijedi vidjeti:

Kanjon rijeke Cetine

Radmanove mlinice

Modro i Crveno jezero

Izvor Cetine

Muzej Sinjske alke (UNESCO)

Crkvu Čudotvorne Gospe Sinjske

Poljičku Republiku

Klišku tvrđavu te tvrđavu Prozor

Rimske ceste I Tilurium – gdje se nogomet igrao prije više od 2 tisućljeća

Obiteljske vinarije s višestoljetnom tradicijom pravljenja vina

Top 10 preporuka

OMNIVIA nudi odlične načine upoznavanja s ljepotama i običajima Dalmatinske zagore pa tako možete:

Biciklirati, planinariti ili pješačiti brojnim stazama

Degustirati autohtone sorte vina i piti iz bukare

Probati dalmatinski pršut i sir iz mješine (mišine)

Birati poljičkoga kneza ili igrati poljičke igre

Upustiti se u rafting, kajaking ili zip line niz kanjon rijeke Cetine

Otkrivati kulinarsku baštinu Dalmatinske zagore

Naučiti raditi kruh ispod peke ili soparnik

Upoznati domaće ljude i njihove običaje

Jahati konje u Sinju

Poslušati ojkanje (UNESCO) ili vidjeti nijemo kolo (UNESCO)

Više iz centralne Dalmacije

Split

.

Najveći dalmatinski grad Split prava je slika i prilika života u Dalmaciji – energija i ritam mediteranskog temperamenta osjeća se na kamenim ulicama ispunjenim kafićima, restoranima i buticima.

Omiš

.

Pogled na gradić Omiš, smješten na ulazu u grandiozni kanjon rijeke Cetine je poput dramatične scene iz fantastičnog filma. Ništa manje nije nevjerojatna ni njegova prošlost prepuna tragova antičkog mjesta Oneum, od kojeg je narastao današnji grad, uzbudljivih priča o običajima poljičkoga kraja te legendi o omiškim gusarima i njihovoj 300-godišnjoj vladavini.

Dalmatinski

otoci

Hrvatska je zemlja tisuću otoka, a 74 ih je smješteno baš u Srednjoj Dalmaciji. Gotovo svi su obdareni neporecivim prirodnim ljepotama, a nekoliko njih –naseljenih – ljudska je ruka pretvorila u prave riznice povijesti, kulture i tradicije koje je zadovoljstvo istražiti.

Prijavite se za OMNIVIA newsletter, inspirirajte se ljepotom i emocijama Dalmacije te saznajte novosti među prvima.

explore Dalmatia in every way