Škola vina u Dalmaciji

Iskustvena enološka edukacija o autohtonim hrvatskim sortama vina. Obilazak okruženja iz kojih sorte potječu te upoznavanje vinara koji ih proizvode. Degustacije i uparivanja hrane i vina.

Ovo je malo drugačija škola – nastava traje sedam uzastopnih dana, umjesto u razredima i klupama sjedi se u vinarijama i restoranima, uživanje je dio kurikuluma, a češće od olovke u ruci se drži čaša vina.

Koliko autohtonih vrsta vina ima Hrvatska? Jesmo li atraktivna vinska destinacija? Možemo li parirati najpopularnijima? Kakva je budućnost vina u Dalmaciji? Tema vina nepresušna je poput zaliha u vrhunskom podrumu i u ovoj školi ćete imati priliku razgovarati o vinu po cijele dane. Nova pitanja otvarat će se jedno za drugim tijekom zanimljive priče o porijeklu Zinfandela ili dok budete obilazili lokalne vinare i njihove podrume te kušali neke od najboljih dalmatinskih autohtonih sorti vina. Čavrljanja će dodatno “prodisati” pri susretu s prirodom, kulturom, tradicijom i povijesti koje su utjecale na stvaranje ovih vrhunskih vina, a od predavanja o uparivanju hrane i vina “poteći” će inspiracija za svježe ideje.

Sviđa li vam se ovaj nastavni plan, upišite se. Dobit ćete vrhunsko obrazovanje, završnu diplomu i naravno – osobno iskustvo fantastične vinske destinacije prije nego li je drugi otkriju.

Aranžman je moguće realizirati u trajanju od 8 dana. Okvirni program aktivnosti obuhvaća:

 

1. dan: Dolazak, upoznavanje s predavačem, piće dobrodošlice, zakuska

2. dan: Uvodno predavanje o povijesti vina i vinarstva te vinskim regijama Hrvatske i Dalmacije, razgledavanje Dioklecijanove palače u Splitu uz jedinstvenu degustaciju uparivanja maslinovog ulja i vina, večera

3. dan: Izlet u Kaštela, predavanje “Dalmacija pradomovina Zinfandela!”, obilazak vinograda crljenka i lokalnih proizvođača, degustacija crljenka, posjet Biblijskom vrtu, ručak

4. dan: Izlet na Brač, upoznavanje otočkih vina, degustacije otočkih autohtonih sorti vina i lokalnih namirnica (janjetina, sir, jela s varenikom) u bračkim vinarijama, posjet Muzeju uja u Škripu te Eko etno selu Dol uz degustaciju Hrapoćuše – tradicionalne bračke torte

5. dan: Izlet u Dalmatinsko zaleđe (vinogorja Imotskog i Vrgorca) te Komarnu i Ston, degustacije vina različitih vinara u obiteljskim vinarijama, obilazak kulturnih i prirodnih lokaliteta (Muzej vina na poluotoku Pelješcu, Modro i Crveno jezero), degustacija vina i vrgoračkog pršuta u vinogradu u Vrgorcu, ručak

6. dan: Izlet u Omiš, predavanje o uparivanju hrane i vina u restoranu u kanjonu Cetine, vožnja brodom kroz kanjon, obilazak Poljičke republike, kulinarska radionica pripreme soparnika, večera

7. dan: Završno predavanje, podjela diploma, svečana večera

8. dan: Odlazak

Posjetit ćete:  SPLIT · KAŠTELA · BRAČ · DALMATINSKO ZALEĐE · STON · OMIŠ

Aranžman se može realizirati tijekom cijele godine za grupe od 2 do 50 osoba. | Smještaj 3*, 4* i 5* je moguć u hotelu i privatnom smještaju. | Prijevoz je moguć u organizaciji agencije. | Stručno vođenje je moguće je na engleskom jeziku (a na upit i na drugim jezicima). | Svi navedeni podaci su okvirni i nisu obvezujući pa molimo da nam se obratite za izradu konačne ponude.

Ostali OMNIVIA višednevni programi: