Putovanje kulinarskom baštinom

Putovanje kulinarskom baštinom

OMNIVIA organizirala prvo studijsko putovanja Kulinarske Baštine Europe

Prepoznavši vrijednost bogate lokalne kulturne baštine za hrvatski turizam, agencija OMNIVIA već godinama sustavno radi na unaprjeđenju ponude programa posebnih interesa, s naglaskom na turizam hrane i vina. Stoga smo s posebnim ponosom i veseljem organizirali prvo studijsko putovanje Kulinarske Baštine Europe u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Sudionici ovog putovanja stigli su iz šest zemalja u kojima i sami djeluju kao koordinatori kulinarske baštine ili nositelji oznake Kulinarske Baštine. Posjećujući autentična mjesta s oznakom Kulinarska baština imali su priliku upoznati se s autohtonim jelima i tradicionalnim običajima Srednje Dalmacije, Dalmatinske zagore i otoka. Tijekom tri inspirativna i zabavna dana na menijima su se našli kruh ispod peke, pršut, kozji sir, inćuni, maslinovo ulje, hrapočuša, janjetina s ražnja, lešo pivac s purom, meso ispod peke, soparnik, crni rižot, brujet od jegulje, pohane žabe, vina te mnogi drugi autohtoni hrvatski proizvodi i jela.

Istražujući okuse i mirise ove bogate županije, posjetitelji su kao glavne prednosti hrvatskog turizma istaknuli izvornost i opuštenost te nekomercijaliziranost. „Sunce i plaže su iste ili slične kao u Španjolskoj i Turskoj, ali žabe i crni rižot sam jeo samo ovdje i to je ono što vas čini drugačijima“, ističe Niclas Fjellström, koordinator mrežeCulinary Heritage za cijelu Europu.

˝Vratili smo se kući iz Hrvatske s Culinary Heritage Oslofjord, Culinary Heritage Agder Telemark and Culinary Heritage Europe. Bilo je to životno iskustvo. Jeli smo i vidjeli najbolje što Hrvatska i Dalmacija- Split  mogu ponuditi. Fantastični domaćini, dragi ljudi, sjajna hrana i sjajno vrijeme. Drugim riječima, nevjerojatno putovanje. Posjetili smo ugodna i autentična sela, brali masline, vidjeli sjajan krajolik, stekli nove prijatelje i uživali u puno dobre hrane. Kulturna baština dio je najveće europske lokalne prehrambene mreže Culinary Heritage Europe. Nalazimo se u 15 zemalja s preko 1500 članova s ​​istim logotipom u svim zemljama.˝ Mats Olsen, koordinator i nositelj licence Kulinarska baština Oslofjord – Norveška

Splitsko-dalmatinska županija trenutačno je jedina hrvatska regija uključena u ovaj europski projekt, no nadamo se da će njezin primjer uskoro slijediti i ostale županije te potvrditi Hrvatsku kao priznatu eno-gastro destinaciju.